Propozycje przepisów kulinarnych

[Ostatnia aktualizacja 10.10.2013]

W ramach warsztatów z zasad żywienia i gotowania dla osób chorych na Zespół Pradera-Williego, które odbyły się w dniach 5-6.10.2013 roku, zostało przygotowanych 18 potraw, które charakteryzują się:

  1. niską ilością kalorii porównując m.in. do ich odpowiedników przygotowanych w tradycyjny sposób (pizza czy babeczki),
  2. zawierają propozycje niskokalorycznych sosów,
  3. są bogate w składniki odżywcze, w tym ze względu na zastosowane składniki oraz czas gotowania warzyw,
  4. wyglądają atrakcyjnie i kolorowo,
  5. mogą być smaczną alternatywą dla wszystkich członków rodziny,
  6. ich przygotowanie nie powinno zająć zbyt dużo czasu.

Ze względu na duże zainteresowanie Rodziców, którzy nie mogli z różnych względów wziąć udziału w  załączeniu propozycje wszystkich potraw (>>>).

W przypadku jeżeli znają Państwo inne ciekawe propozycje potraw zachęcamy do wysyłania ich na adres Stowarzyszenia. W miarę możliwości będą one dodawane do listy przepisów opublikowanej na stronie.